sunnuntai 24. elokuuta 2014

Miten tähän päädyttiin ja mitä kaikkea se vaati..


Heippa!

Tästäpä alkaa meidän ensimmäinen postaus. Ajatushan koko ulkomaan vaihdosta tuli meidän kummankin mielenkiinnosta lähteä jossain vaiheessa opintoja työssäoppimaan ulkomaille. Molemmilla oli halua nähdä minkälaista hoito- ja hoivatyö on muualla päin maailmalla. 
Ihan ensimmäisenä otimme yhteyttä koulumme kv-vastaavaan Kaasisen Virpiin. Yhdessä Virpin kanssa mietimme minne olisi mahdollista lähteä ja mikä meitä kiinnostaa. Aluksi suunnitelmissa oli lähteä aurinkorannalle esim. Espanjaan. Olimme itse aktiivisia ja otimme yhteyttä erilaisiin paikkoihin mm. hoivakoteihin. Osassa oli jo porukkaa ja osa ei ollut vielä vastannut...jäimme odottamaan vastauksia ja osasta ei taida olla vieläkään saatu vastausta..




Vuoden 2014 alussa kv-vastaava Virpi kysyi että olisiko meillä kenties kiinnostusta lähteä vaihtoon Japaniin. Yhteistyötä on tehty jo yli 10-vuotta ja yleensä sinne otetaan vain nuorisopuolen opiskelijoita mutta meillä oli silti mahdollisuus päästä sinne vaikka opiskelemme aikuispuolella.
Molempien mielenkiinto heräsi heti ja ilmeemme olivat varmaan näkemisen arvoiset, olimme yhtä mieltä asiasta eli miksipä ei! Japani on kuitenkin semmoinen maa johon ei tulisi muuten tuskin koskaan lähdettyä.
Viikon kuluttua menimme kuuntelemaan Japani-infoa, jonka pitivät kaksi lähihoitaja tyttöä. He olivat käyneet aikaisemmin samassa paikassa suorittamassa samaa vaihtoa. Infon jälkeen olimme varmoja että tuonne mekin haluamme ja ilmoitimme pikimmiten Virpille, että olemme todella kiinnostuneita vaihdosta. Parin viikon odottelun jälkeen meille ilmoitettiin, että meidät on valittu ja pääsemme lähtemään reissuun ensi syksynä!
Reissun meille mahdollistaa  opetushallituksen rahoittama Hanakoverkosto.





Siitä alkoikin iloitseminen ja suuret suunnittelut sekä valmistelut. Kaikki asiat pyörivät mielessä, paljon ihmetytti ja mietitytti. Pikkuhiljaa aloitimme alkuvalmistelut tulevaa reissua varten mm. lentolippujen varausta, suunnittelua, jutustelua tulevasta, tietojen keräämistä, tutustumista Japanin kulttuuriin ja siihen mitä kaikkea meidän tulisi huomioida ennen lähtöä, paljon asioita tulisi hoitaa ennen syksyä...
Aluksi tuntui että aika ei kulu ollenkaan vaan se matelee hyvin hitaasti eteenpäin ja reissuun on vielä pitkä aika. Pian kuitenkin tuli ilmoitus että lentoliput on varattu, saimme vihdoinkin tietää lähtö- ja saapumispäivän, reissun keston ja sen missä asumme ne 3 viikkoa.
Matkustus aika on pitkä. Matkamme alkaa torstaina 28.8 Kajaanin lentokentältä, josta lennämme Helsinkiin. Sieltä yölennolla kohti Osakaa ja siellä 5 tunnin odottelun jälkeen matkamme jatkuu kohti Sapporoa. Tähän päättyy yli 12 tunnin lento osuutemme ja Sapporosta matkustamme vielä Kuriyamaan, missä vietämme suurimman osan ajasta. Huh huh! Kyllä sitä taas saa matkustaa.





Suunnitteluista huolimatta koulu jatkui normaalisti, oli työssä oppimista, teoriajaksoja sekä kesäloma lähestyi.  Ennen kesälomalle pääsyä oli jo tiedossa syksyllä tapahtuvia asioita mutta paljon oli vielä pimennossa.
Meillä kävi Kajaanissa asuva japanilainen kertomassa ja juttelemassa tärkeistä asioista mitä meidän tulee tietää/huomioida kun matkustamme Japaniin. Hän kertoi yleisesti Japanista, kulttuurista ja saimme vapaasti kysellä mitä mieleen vain tuli. Siinä samalla sovittiin että nähdään syksyllä ja silloin harjoitellaan Japanin kieltä!
Kaiken kaikkiaan vaihto prosessi on ollut pitkä, vienyt paljon aikaa ja olemme molemmat tehneet paljon töitä tämän eteen. Uskoisin kuitenkin että se kaikki on ollut vaivan arvoista ja meille tulee mahtava reissu, on tämä niin ainut kertainen mahdollisuus! Jokainen joka on kiinnostunut vaihtoon lähdöstä tai ulkomaille työsäoppimiseen menemisestä niin kerrottakoon, että siihen prosessiin on hyvä varata aikaa ainakin puoli vuotta ellei vuosikin. :)



Tästä olikin hyvä jäädä kesäloman viettoon ja me molemmat suuntasimme kesätöihin! :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti