keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Japanilainen hoitotyö lähihoitajan näkökulmasta

Tässä postauksessa olisi tarkoitus avata vähän enemmän japanilaista hoitotyötä lähihoitajan näkökulmasta, sekä pohtia mikä on samanlaista ja kertoa eroavaisuuksista!

Lähihoitajan rooli japanilaisessa hoitotyössä on lähinnä sama kuin Suomessa olisi hoitoapulainen. Lähihoitaja ohjaa ja auttaa arkisissa askareissa kuten syömisessä, pukeutumisessa, wc-käynneissä sekä peseytymisessä. Lähihoitaja ei tee haavanhoitoa, jaa tai anna lääkkeitä, mittaa verenpainetta tai edes mittaa kuumetta, tämän tekee sairaanhoitaja. Tämä pätee kaikissa hoitopaikoissa. 

    Lähihoitajan asu on aika samanlainen kuin Suomessa.      

Apuvälineitä käytetään yhtä paljon kuin Suomessa ja ne ovat aikalailla samanlaisia kuin meillä, pari eroavaisuutta löytyy. Alla olevat kuvat on otettu koulun festivaaleilta, jossa oli kattava esitys erilaisista apuvälineistä. 

                  
                  
                  
                  
                  
                  
                 
                 

Hoitotyö on osaltaan siis samanlaista kuin meillä Suomessa mutta suurin eroavaisuus on lääkehoidossa sekä hoidollisissa toimenpiteissä kuten haavanhoito, verenpaineen mittaus yms. Suomessa lähihoitaja tekee näitä kaikkia mutta Japanissa nämä hoitaa sairaanhoitaja. Koska Japanissa lähihoitaja toimii enemmän ohjaajana niin heillä on selvästi paljon enemmän aikaa asiakkaille kuin meillä Suomessa. He kerkiävät jutella ja viettää enemmän aikaa heidän kanssaan kuin me Suomessa. Samanlaista molemmissa maissa on se että me molemmat ohjaamme asiakkaita päivittäisissä toiminnoissa. Japanissa on myös enemmän aktiviteetti toimintaa kun meillä Suomessa. Eräässäkin hoitotyön paikassa aktiviteettia oli joka ikinen päivä. 

     
         Kuvassa sairaanhoitaja tekee asiakkaan jaloille haavanhoitoa.

Pääsimme harjoittelemaan sekä vierailemaan monessa hoitotyön paikassa

Hello Enjoy: kehitysvammaisten hoito- ja työkeskus

Kurinosato: hoitokoti

Sentokuen: yksityinen vanhustenpalvelutalo

Fukushimura: kehitysvammaistenpalvelutalo/päivätoimintakeskus

Kurinoki: kuntoutujien työkeskus

Red Cross Hospital: pitkä-aikais sairaala

Seikouen: vanhustenpalvelutalo 

Gardenhouse Kuriyama: vanhustenpalvelutalo 

Vierailukäynnit ja harjoittelut olivat todella antoisia ja niistä sai paljon irti. Mukavaa oli huomata minkälaista hoitotyö on täällä Japanissa. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti